dimecres, 30 d’abril del 2008
dilluns, 28 d’abril del 2008
dijous, 24 d’abril del 2008
dimarts, 22 d’abril del 2008
Premi Honor 2008 poetes del cor
Aquella nit
lluïa la celístia.
Alta i bella
atalaiava el gran estol.
Ens deia aneu,
i romania eterna.
Ens deia féu,
i ens enartava a tots.
Agafàrem el camí
que s’obria ple d’espines.
Ens carregàrem
de nafres i de pols.
Arribàrem al final,
pujava el dia.
Sols
Ara tenim això i allò
i matem el temps
i les misèries.
I ens sentim més savis
i potser més rics.
Tanmateix,
quan es fa fosc
i les ferides cremen,
sovint pensem
que un forat
molt gros, molt buit,
entremaliat,
es va voler vestir de llum
per seduir-nos.
I ens va atrapar
per sempre.
Aquella nit.
diumenge, 20 d’abril del 2008
dissabte, 19 d’abril del 2008
La sang
Quatre ulls es miren
L’habitació en penombres
reté el silenci
II
Llavis delerosos
Els racons més inhòspits
s’omplen de saliva
III
Carícies tendres
Sobre el blanc de la sina
esclata el mugró
IV
Batecs que es freguen
La tebior de la pell
desclou el vergat
V
Esbufecs i suors
La puixança temuda
amolla el dolor
VI
S’escola la sang
Sota els cossos lassos,
els llençols tacats
VII
Dues mans s’agafen
El llit és tan ample que
hi cap tot el món
divendres, 18 d’abril del 2008
Die Fälscher o el Contrast
El cinema, com la literatura, ha sabut reflectir aquest horror fins a gairebé convertir-lo en gènere. Però no s’ha limitat a això; ans al contrari, de vegades l’ha aprofitat de manera magistral per a aprofundir en les múltiples històries humanes que hi havia al darrere. Històries de supervivents, com les d’El Pianista. Històries de botxins, com les de Der Untergang (El hundimiento). O històries d’astutes ànimes compassives, com les de La Llista d’Schlinder. Die Fälscher (Els Falsificadors), últim Òscar a la millor pel·lícula estrangera, és la història verídica de l’Operació Bernhard. L’intent de l’exèrcit alemany de desestabilitzar l’economia britànica a través de la introducció a gran escala de lliures esterlines. Però també, i potser sobretot, és la història del grup de jueus que, en contra de la seva voluntat, s’hi van veure involucrats i hi van sobreviure. De diferents maneres.
No us parlaré de la fotografia de Die Fälscher. Ni de la música. Ni de la direcció. Perquè no en sé prou de cinema com per poder fer-ho. Només us diré que vaig anar a veure la pel·lícula sense grans expectatives. I que em vaig trobar amb un actor excel·lent, Stefan Ruzowitzley, i amb una bona història que parlava més per la força de les imatges que no pas per la de les paraules. Una de les més em va impressionar, al final de la pel·lícula: el Contrast. Com l’Horror, també en majúscules. Els presoners del camp, els de les altres pel·lícules, els de l’Horror: els rostres grisos i la pell apergaminada, clavada als óssos. Els també presoners del camp, els de les falsificacions, els que a l'escena anterior es veien malaltissos i humiliats: de sobte, davant l'Horror, el cos valent, i a la cara, els colors.
dijous, 17 d’abril del 2008
dilluns, 14 d’abril del 2008
diumenge, 13 d’abril del 2008
Ball de números
— I quines expectatives econòmiques té, vostè?
Els vint segons que van seguir van ser d’un silenci sepulcral. Els dos homes no van moure ni un múscul. De sobte, tot el que havia precedit aquella frase, la sala, el currículum, l’entrevista, havia perdut la raó de ser. Conscient de que havia de dir alguna cosa, l’entrevistat va arreplegar les dues mans, una de la taula i l’altra del genoll, i les va ajuntar a la falda. Per primera vegada, una gota de suor li regalimava d’una templa, galta avall.
— Doncs, miri.... Jo ara mateix n’estic cobrant trenta-cinc mil.
L’entrevistador, les ulleres a la mà, se’l va mirar amb un cert paternalisme.
— I suposo que per anar-se’n d’allà on s’està, on, com vostè ens ha dit, hi està bé — va remarcar pujant el to de veu — li n’hauríem d’oferir més...
— Jo, de fet, havia pensat en uns quaranta mil — va replicar l’altre, amb la veu mig tremolosa.
— És clar, ja ho entenc..
Al passadís, mentre s’acomiadaven amb una encaixada de mans i el «no es preocupi, que ja el trucarem» de rigor, l’entrevistador es va convèncer de que, definitivament, amb trenta-tres mil euros de pressupost, podrien trobar ben poca cosa. «No sé què coi es pensa el director. Si fins i tot les dones de la neteja ho diuen, que els nostres sous estan per sota dels de mercat... Ara que, si volen un xitxarel·lo sense experiència, el tindran». Compungit, el pas lent, va anar marxant fins a desaparèixer, passadís enllà. «Llàstima...». Al despatx, una pila de currículums acabats d'arribar l'esperava.
L’entrevistat, ja a l’ascensor, es va afluixar el nus de la corbata. Havia seguit el consell d’amics i coneguts. «Tu sempre has d’inflar els números i dir que estàs molt bé. Encantat de la vida. I que, per anar-te’n, doncs, això... que pagant Sant Pere canta! És l’única manera que afluixin, creu-me! Sempre hi seràs a temps de baixar...». Tenien raó, ho sabia, però, tot i així, se sentia incòmode. No era per la mentida – malgrat que no li agradés mentir –, ni tan sols per la cara de bon home que feia l’entrevistador. Era... aquella glopada de coragre que li havia començat a pujar coll amunt només acomiadar-se’n, i que li deia que alguna cosa no acabava de rutllar. Tanmateix, la feina havia de ser, per força, seva. El màster, l’experiència a l’estranger, .... El sector era molt reduït; tothom es coneixia. Alleujat, va esbossar un mig somriure. Estava completament segur que, per més que busquessin, no en trobarien cap com ell.
Un cop al carrer, es va fumar un cigarret. Era l’hora de dinar i les terrasses estaven plenes de gom a gom; els comensals, la cara parant el sol, reien. Ell, però, només tenia mitja hora. A les tres, reunió amb el cap de qualitat. Si n’era de sòmines, el paio! Últimament només feia que sermonejar, les mans al pit com un mòssen. I després, aquell maleït informe que no acabava d’estar mai bé... Va engolir el fum amb una fruïció obscena, que ell mateix desconeixia. Com si, en fer-ho, tot plegat, l’informe, la reunió, els nervis de l’entrevista... s'haguessin d'esvair. Avui, ja ho veia a venir, plegaria tard. Un altre dia sense gimnàs. «Vinga!», es va dir. «A pencar!, Ja s’ho trobaran quan jo no hi sigui!» En un rampell, va apagar el cigarret. Tenia tantes ganes de canviar de feina que, de fet, hauria acceptat els vint-i-viut mil que en aquells moments estava cobrant.
divendres, 11 d’abril del 2008
dijous, 10 d’abril del 2008
dimecres, 9 d’abril del 2008
dimarts, 8 d’abril del 2008
Premi a l'esforç femení
- És hora d'hissar els somnis, blog poètic de la Laura Dalmau, amb poemes propis i d'autors reconeguts
- La mort del català, un blog per a difondre i recuperar paraules perdudes de la nostra llengua (últimament, està una mica desencallat, a veure si es revifa!)
- La lluna en un cove, un blog-diari ple de sensibilitat
- Antaviana, un blog de i sobre literatura amb informació, ressenyes, enquestes, ....
- Quadern de Bitàcola de Muriel Villanueva i Perarnau, un blog-diari amb poesia i microrelats sorprenents
- Nòmades del vent, un blog literari amb una mica de tot: poesia, històries de cada dia...
En honor al premi, també us transcric un parell de fragments de l'entrevista a la metgessa i escriptora Carmen Lafoy que apareix publicada a l'edició electrònica de La Vanguardia:
"Si tuvieras que destacar alguno de esos cambios positivos que se han producido en la vida de las mujeres, ¿cuál destacarías?
Sin duda alguna, su inmersión en la vida laboral. La posibilidad que tiene la mujer de trabajar en puestos destacados que requieren títulos universitarios, de participar en la vida política y en definitiva en un mundo que antes pertenecía a los hombres.
00
¿Los hombres han sabido digerir todos esos derechos que ahora tienen las mujeres y que antes no tenían?
Unos más y otros menos. Ha sido más fácil cambiar para la mujer que para el hombre, porque el cambio de la mujer ha supuesto, en muchos casos, una pérdida de ciertas cosas para el hombre.
¿Crees que el hombre y la mujer acabarán en una situación de equilibrio algún día?
No. La verdad es que creo que no. No sé si la mujer conseguirá nunca equilibrarse en lo que quieren algunas con respecto al hombre. No me cierno solamente a Europa, sino en su mayoría a los países en vías de desarrollo en los cuales los derechos de las mujeres son aún mínimos y en los cuales, por desgracia, aún se siguen sometiendo a verdaderas atrocidades."
I, ja per acabar, i perquè sempre està bé de comptar amb opinions de tota mena, us passo l'enllaç d'un post molt interessant sobre el fenòmen dels premis-mem a la blogosfera:"Les cadenes arriben als blogs"
El diari
dilluns, 7 d’abril del 2008
Obvietats
Sàvies i òbvies paraules. La literatura no és pas un acte introspectiu sinó que forma part indissoluble de la comunicació, que és bidireccional. Tot i així, perquè el gran públic lector pugui dur a terme aquesta coronació tan especial d’un lletraferit amb vel·leïtats literàries en un escriptor amb cara i ulls, cal que abans hagi tingut accés a les seves obres. Ai las! Això, ja són figues d’un altre paner. Perquè en el procés de selecció, edició, distribució i difusió sí que hi intervenen, i molt, els editors, els crítics i els llibreters... I és que, al capdavall, això de l'obvietat potser només és una de tantes quimeres.
diumenge, 6 d’abril del 2008
dissabte, 5 d’abril del 2008
Haikú de la Terra que canvia (XII)
dijous, 3 d’abril del 2008
Premi Dardo 2008
- Col·lecció de moments. Carme Rosanas: per un blog literari acurat, en forma i continguts; i, sobretot, per la capacitat d'engrescar i fer participar els lectors.
- Lluitant a la contra: perquè a aquesta pàgina de haikús en català li dec bona part de la meva fascinació pel gènere i la idea d'utilitzar imatges del flickr.
- La lluna en un cove: pel grau de sensibilitat i el caire poètic dels posts.
- La lectora corrent: per parlar de ciència amb estil, i per l'interés i originalitat dels temes tractats.
- Quadern de bitàcola de Muriel Villanueva i Perarnau: per un blog original i creatiu, i per les bones estones passades a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès.
dimecres, 2 d’abril del 2008
dimarts, 1 d’abril del 2008
El forat
el fons d’aquest forat tan gros que put,
que em fa venir basques i mareig
i m’arrossega com si fos un cuc
Forat que ets ple de nafres i de mal,
que remugues a tot hora sense esglai,
escup la terra, el sofre, aquesta sal,
renta’t el ventre com no ho has fet mai
De dalt estant, et vetllaré la boca
Sortirà la ferum del fang i de l’esquitx,
jo els nuaré ben fort en un redós,
retornaré a la bonior del repòs,
i, de retruc, esdevindré una roca
I no veuré el forat sinó el desig