dilluns, 9 de maig de 2011

Sécs: de la xarxa al paper


El temps és com un mocador de fil.
Es plega i es desplega
i es rebrega en un manyoc.
Hi ha sécs que sembla que mai s’hagin de trobar,
però llavors arriba algú
que matusserament remena la bugada
i els ajunta.


Aquests són els versos que donen títol al llibre que acabo de publicar en format paper a l’editorial Emboscall i que ben aviat podreu trobar a les llibreries. Un recull de més de cinquanta poemes penjats en aquest bloc entre el febrer del 2008 i el març del 2011. Alguns, pocs, van ser escrits una mica abans («Silencis», el primer, data del 2004) i es van difondre a través de la pàgina Relats en Català. D’altres, la gran majoria, van ser creats des de i per al «Paraules i mots».

Com el temps, la xarxa és també comparable a un gran mocador de fil. Podem mantenir-lo perfectament estirat o rebregar-lo fins a ajuntar-ne els diferents sécs. Els que coneixeu una mica aquest bloc sabeu que les etiquetes permeten visualitzar, per exemple, totes les tankes, totes les entrades que tracten de l’Empordà o tots els relats; i que, si ho preferiu, també podeu llegir els continguts en un ordre estrictament cronològic. 

Seleccionar i revisar els poemes que formen part de Sécs m’ha permès – a més de comptar amb el criteri valuosíssim de l’editor – de comparar, analitzar, classificar i ordenar els poemes segons una nova òptica que neix de la reflexió i la distància temporal. Sense voler-ho, he acabat ajuntant els sécs dels meus poemes d’una manera ben diferent a com ho havia fet amb les etiquetes i els enllaços. Més enllà de les nostres afinitats sensorials o emotives per la xarxa, pels tablets o pel paper, un llibre constitueix un discurs acabat. Un discurs que no depèn de la desaparició fortuïta d’un enllaç, de l’habilitat digital del lector, o del fet que l’autor hagi etiquetat una entrada erròniament. I això, també té un valor.

Sécs és, per a mi, sobretot, una gran aventura. Una aventura que endego des de la doble voluntat d’escriure no només per a mi sinó també per als altres i de no deixar d’aprendre mai. I una aventura que mai hagués estat possible sense la complicitat de vosaltres, estimats lectors i lectores d’aquest humil espai. Per això us dono, una vegada més, les gràcies.

Finalment, dir-vos que si m’heu anat seguint, és probable que al llibre hi trobeu a faltar haikús. No us penséssiu pas que renego del gènere o que el considero inferior. Tot el contrari. Sempre he pensat que el haikús, per tractar de condensar tant en tan poques paraules, són especialment difícils per l’autor i especialment impactants per al lector. Com a tals, me’ls reservo – com es reserven els bons vins – per a una altra ocasió que els atorgui tot el protagonisme que mereixen. 


Sobre el llibre, al bloc de la col·lecció "El taller de poesia" de l'editorial Emboscall

10 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

felciitats, i que els sécs dels temps no ens allunyin de les paraules

Puigcarbó ha dit...

Moltes felicitats! es bonic plasmar el que has escrit en paper.

novesflors ha dit...

MOLTES FELICITATS! A continuar el camí encetat.

pere ha dit...

Que bé! Buscaré el llibre...
I esperaré els haikus :-)

Càndid ha dit...

Segur que en paper, i tots seguits, tenen una altra dimensió.
A l'Empordà serà rècord de vendes!!

Sandra D,Roig ha dit...

mOLTISSIMES FELICITATS!
el buscaré...

la Teresa ha dit...

Moltes gràcies a tots!

la Teresa ha dit...

Jesús, al llibre hi trobaràs el poema de "Totes les baranes dels teus dits" i un esment al teu bloc.

Joana ha dit...

Felicitats teresa!
m'encanta la portada del lliobre. Apunta't està :)

La lectora corrent ha dit...

Enhorabona! Que en vinguin molt més!