divendres, 21 d’agost del 2009

Poesia, matemàtiques i diversitat


Hi ha moltes maneres d’entendre la poesia. Probablement tantes com-poetes-com-poemes-com-lectors. Si coneguéssim els nombres de-poetes-de-poemes-de-lectors (els anomenarem X1, X2, X3) podríem aplicar la combinatòria, que és la branca de les matemàtiques que ens fa adonar alhora de la magnitud del món i de la importància de l’atzar, i obtindríem un altre nombre (l'anomenarem Y) que seria el de les maneres que tenim d’entendre la poesia. Un nombre gran. Tan gran que probablement tendeix a l’infinit. Però no coneixem ni X1 ni X2 ni X3. Mai els podrem conèixer. I, per tant, tampoc podrem calcular mai Y.

Potser en això rau l’essència de la poesia: en la incertesa. No hi ha res que es tanqui ni es reveli. Ni la intencionalitat de l’autor ni la interpretació d’una important massa social de lectors. Ni tan sols el poema, que perviu i evoluciona al mig de tants i tants fils que se superposen. El temps. La llengua. La sensibilitat. La rima. Les vivències. La bellesa. Els sons. Els silencis. La poesia és vida i la vida és diversitat. I qui, sinó la vida i la diversitat, són les grans generadores de preguntes sense úniques respostes?

Una cosa molt gran en una de molt petita i Menjar blanc són dos blocs-testimonis d’unes quantes maneres d’entendre la poesia. Al darrere hi ha dos grans lectors: L'Helena Bonals i en Marc Vicens. L'una, s'expressa a través de les paraules. L’altre, a través de les imatges. Tots dos, quan ens expliquen els poemes dels altres, també fan poesia.
o
o
o
Foto: Flickr (la poeta)

5 comentaris:

Joana ha dit...

Un poema és un so que s'arrossega, un soroll que engul el silenci, un silenci que busca la transparencia d'un sons ben encaixats.

zel ha dit...

Els haurem de visitar, doncs! Una abraçada!

Allau ha dit...

No sóc lector habitual de poesia; però sóc un fan declarat de Menjar Blanc. Molt, molt recomenable.

Helena Bonals ha dit...

Moltes gràcies pel comentari gran sobre una lectora petita!

Teresa Bosch ha dit...

Helena,

Gràcies a tu per aquesta setmana de poemes comentats! Tot un plaer llegir-te.