dijous, 8 de maig del 2008

La saviesa


No m’agrada el futbol. Així de clar i català. El dimarts al vespre, doncs, mentre el Madrid apallissava el Barça, jo mirava Savis al Canal 33. No fa gaire, en una entrevista de La Contra de La Vanguardia, Luc Steels, un expert en robòtica, afirmava que amb l’edat minva la nostra intel·ligència d’especialització però guanyem en intel·ligència relacional. O sigui, que se’ns fa més difícil treballar a l’equip d’enginyers que algun dia potser portaran Renault i Fernando Alonso al podi; però, en canvi, som capaços d’establir lligams socials, econòmics, científics o metafísics entre la Fórmula 1 i, a tall d’exemple, la insatisfacció que genera el materialisme a la societat occidental. L’entrevista que Manuel Campo Vidal va fer a Moisès Broggi és una bona prova d'aquest fet. El Dr. Broggi - metge, cap de cirurgia de les Brigades Internacionals durant la Guerra Civil, president de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona i Creu de Sant Jordi - té cent anys. Cent anys d'intel·ligència relacional acumulada. Amb una lucidesa assossegada i fonda, ens va parlar de com ha evolucionat la ciència mèdica i el tracte que rep el pacient. I d’aquí, sense cap interrupció brusca, amb la naturalitat honesta que només poden donar els anys, va passar al tractament del dolor, a l'eutànasia, a la legalització de les drogues - de la qual ell n'és partidari, als estralls de la gana al tercer món, al paper de les religions i a la preocupant superpoblació del planeta.
ii
Se m'acut que la intel·ligència relacional és un component molt important d'allò que des de sempre hem anomenat saviesa. És una llàstima que l'entrevista al Dr. Broggi coincidís amb el partit del Barça. I encara ho és més que la major part de l'audiència es decantés per la humiliació - en part, esperada - d'un 4-1, i no pas per les paraules sàvies d'un metge de cent anys.
oo
oo
Foto: Flickr (Lorenzo! (Lorenzodom))

2 comentaris:

Anònim ha dit...

No et fessis il·lusions. Si no hi hagués hagut partir del Barça, probablement hi hauria hagut algun programa escombraria que hauria atret més l'atenció que l'entrevista a Moisès Broggi.

Sento no haver-me'n assabentat perquè m'entusiasmen la saviesa, la lucidesa, el coneixement i la intel·ligència d'aquest jove de cent anys. El recordo en un parell de sessions a què vaig assistir a la Reial Acadèmia de Medicina el 2007, més atent que la majoria del públic a les paraules dels participants en l'acte.

Anònim ha dit...

Jo tampoc me'n vaig assabentar. Tampoc mirava el Barça, més aviat crec que devia estar-me aquí, a l'ordinador. Em sap greu haver-m'ho perdut. Gràcies per fer-nos-en 5 cèntims