Llegeixo un article de Vicent Salvador sobre la recepció d’Ausiàs March en la tradició catalana – i més particularment, valenciana – contemporània. M’adono que només conec aquest gran poeta líric del segle XV – diuen algunes veus que potser el més gran d’Europa – a través de les cançons de Raimon i d’alguna citació de Vicent Andrés Estellés. Ara mateix, per exemple, em vénen al cap “Veles e vents”, que podeu escolar aquí, i “La carn vol carn” la frase que amb tanta força i amb tant d’encert fa de preàmbul a “Els amants”.
A banda de la meva encara pobra cultura poètica, sospito que les causes d’aquest buit també són degudes als fenòmens – socials, històrics, potser fins i tot de crítica literària – que van bandejar i exaltar l’obra de March de manera intermitent fins ben entrat el segle XX. La nostra, no cal dir-ho, és una cultura que ha conegut el menyspreu i la baixa autoestima, i com diu Vicent Salvador al seu article “els viaranys pels quals s’ha establert el diàleg històric – constitutiu d’una tradició – amb el nostre clàssic han estat molt més intrincats, més abruptes, més sotraguejats que els corresponents en el cas de Shakespeare, Molière o Cervantes”.
Els llibres de text d'ara, els de les escoles, què en deuen dir d'Ausiàs March?
5 comentaris:
No sé pas que en deuen dir els llibres de text, només et puc dir: atansa-t'hi, paga la pena :)
Teresa, hi ha un llibre que potser et pot interessar per entrar en el món d´Ausiàs March.
És una antologia de la seva poètica amorosa amb comentaris i traduccions al català actual de cada poema.
"Ausiàs March i l´amor" de Maria Lluïsa Pazos i Noguera (Lectures Moby Dick, 25)
Un dels poemes d'Ausiàs que més m'agraden és aquell que comença: "Quins tan segurs consells...
Gràcies per les recomanacions! Me les apunto.
L'obstacle en la literatura d'Ausiàs March és que, ja pels seus contemporanis, fou considerat un autor 'difícil' (no només pel contingut de la seva obra, sinó també lingüísticament...). Potser els fonaments de tal consideració rauen en el fet que, durant l'anomenada Decadència de la literatura catalana, no ens vam recolzar en les paraules del poeta per tal d'enaltir aquesta cultura que intentàvem revifar. I vaja, les coses tampoc estaven fàcils per qui volgués fer-ho, ja que, com bé dius, la crítica tingué certa tandència a bandejar-lo.
Actualment, els llibres de text presenten a Ausiàs March com un dels introductors de la literatura catalana escrita en aquesta llengua (és a dir, d'una literatura que ja se situa una mica lluny de l'excés de provençalismes). En general, en donen la visió d'iniciador i de base o pilar fonamental. Per sort!
Publica un comentari a l'entrada